Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Πίσω από τον Ρασκόλνικοφ, πίσω από την Άννα Καρένινα, πίσω από τον Τζάκ Τόρενς υπάρχουν δεκάδες αφανείς λογοτεχνικοί ήρωες που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην εξαίσια πλοκή των μυθιστορημάτων που αγαπήσαμε. Κάθε βδομάδα, ο Θανάσης Χειμωνάς σκιαγραφεί έναν από αυτούς…

Ο «φαντάρος» στην «Ασθένεια της Πεταλούδας» του Γιάννη Παπαγιάννη.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Το ονοματεπώνυμό του είναι απίστευτα συνηθισμένο. Όποιος θα διαβάσει κάποιο πόνημά του, δύσκολα θα θυμηθεί πως λεγόταν ο συγγραφέας. Σκεφτείτε το… Μπορείτε να θυμηθείτε κάποιον λογοτέχνη που να άκουγε π.χ. στο όνομα Παπαδόπουλος; Αδικία! Γιατί, τουλάχιστον, η «Ασθένεια της πεταλούδας» είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στην σάτιρα και το δράμα, το αστυνομικό και το «κοινωνικό» (ελαφρώς αδόκιμος όρος) μυθιστόρημα αναδεικνύοντας τελικά την ματαιότητα, το αδιέξοδο των ανθρωπίνων σχέσεων. Σε μια γλώσσα, δυνατή, συμπαγή, που «ρέει» ηδονικά σε συνδυασμό με μια ιλιγγιώδη πλοκή που περιφρονεί απολαυστικά την χρονική συνοχή.

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας. Σίγουρα ξεχωρίζουν τρία ζευγάρια: Ο (αμφιβόλου ταλέντου) συγγραφέας Γιώργος Φουτρής και η σύζυγός του, γόνος πάμπλουτης οικογένειας, Ελένη. Η ερωμένη (;) του Φουτρή, Μαρία, επίσης συγγραφέας (αλλά «εκκολαπτόμενη») με τον σύντροφό της τον Παύλο. Και τέλος, η Ντίνα –κολλητή της Ελένης- και ο Μανόλης. Υπάρχουν επίσης οι γονείς της Ελένης, η Αντιγόνη και ο μυστηριώδης Κωνσταντίνος ο οποίος αρέσκεται στο να συλλέγει ήχους. Και τέλος, ο Ανδρέας. Ένας τύπος που ψαρεύει γκόμενες στο ίντερνετ κι όταν η φάση στραβώνει τους ρίχνει βρομόξυλο.

Δεν θα ασχοληθώ όμως άλλο με αυτούς. Ο αγαπημένος μου αφανής ήρωας είναι ο «φαντάρος».

O «φαντάρος» (στην αρχή αναφέρεται ως «πιτσιρικάς») σκάει μύτη περίπου στην μέση του μυθιστορήματος. Πρόκειται για την εξωσυζυγική σχέση της Ντίνας. Εντάξει, η έκφραση «εξωσυζυγική σχέση» του δίνει κύρος καθώς πρόκειται για έναν πανηλίθιο νεαρό, βγαλμένο κατευθείαν από τις φανταρίστικες κωμωδίες του Περάκη, ο οποίος απλώς χρησιμεύει ως αντικείμενο του σεξ- αρχικά ως μια μορφή εκδίκησης («Με κερατώνει. Ανταποδίδω» σκέφτεται η ίδια η Ντίνα) για τις απιστίες του Μανώλη. Ο φαντάρος (το όνομα του οποίου δεν μαθαίνουμε ποτέ) είναι από εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα απολύτως προτέρημα. Χαζός, παντελώς αμόρφωτος, ανώριμος, άγαρμπος, ξεστομίζει φριχτές ερωτικές κοινοτοπίες την ώρα του σεξ. Μάλιστα, ο ίδιος ο συγγραφέας μας λέει πως «μοιάζει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: είναι ηλίθιος» (την εποχή της κυκλοφορίας της «Ασθένειας της πεταλούδας», «Πλανητάρχης» ήταν ακόμα ο Τζορτζ Μπους jr). Ακόμα κι έτσι πάντως, κάποια στιγμή συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο: Να πάρει οχτώ ώρες άδεια και να «αιφνιδιάσει» την μιλφ ερωμένη του, ελπίζοντας σε μια αξέχαστη εμπειρία αχαλίνωτου και μη προγραμματισμένου σεξ. Μέγα σφάλμα καθώς η Ντίνα ξενερώνει πλέον οριστικά και τον ξεφορτώνεται με έναν καφέ στην Πλατεία. Έξαλλος που έμεινε με το πουλί στο χέρι ο φαντάρος της πετάει την κορυφαία ατάκα «Κι εγώ δεν έχω συνηθίσει ν’ ακούω μαλακίες. Κι άμα θες να λες μαλακίες να μην τις λες γιατί δε θέλω ν’ακούω. Άκουσες;» ενώ εν συνεχεία την απειλεί με φωσκολικό ύφος πως θα τα ξεράσει όλα στον άνδρα της. Το ποτήρι ξεχειλίζει και η Ντίνα τον διαολοστέλνει, αποτελειώνοντάς τον με την λίαν απαξιωτική φράση: «Άλλωστε, δεν πηδάς καλά».

Tελικά, ο φαντάρος θα κάνει την υπέρβαση και θα τηλεφωνήσει στον Μανώλη, βοηθώντας με τον τρόπο του στην εξέλιξη της πλοκής. Μιλώντας αργότερα με την Ντίνα, ο Μανώλης δεν θα τον αποκαλέσει «φαντάρο» (που να το ξέρει άλλωστε) αλλά «μαλάκα, πολύ μαλάκα». Όντως, ο φαντάρος είναι ένας μαλάκας. Στην πραγματική ζωή θα ήταν αφόρητος. Στο βιβλίο του Γιάννη Παπαγιάννη όμως  δουλεμένος και άψογα δομημένος από τον «δημιουργό» του αποτελεί έναν απολαυστικό λογοτεχνικό αντιήρωα…

Thanasis Chimonas

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular